Wel of niet netaansluiting thuis vergroten?

Denkt u erover de netaansluiting thuis te verzwaren, om zo sneller en krachtiger uw elektrische auto thuis te kunnen laden? Lees dan hier de voordelen, nadelen en andere overwegingen.

Bij het thuisladen is onder andere de beschikbare capaciteit van de standaard netstroom van belang. Is deze slechts 10A, dan kunt u ook slechts laden met maximaal 10A. Meestal echter is thuisladen met 16A prima mogelijk. In 95 procent van de huishoudens in Nederland bestaat de netaansluiting namelijk uit minimaal 25 ampère. Om precies te zijn: 3 fase 25 ampère (3 x 25A). Vaak ook is er sprake van 1 fase 35 ampère (1 x 35A), en soms van 1 fase 40 ampère (1 x 40A).

Laadbox 16A thuis? Normaliter geen probleem
Thuis een laadstation van 16A (3,7Kw) plaatsen is dan ook vrijwel altijd mogelijk zonder de bestaande netaansluiting te hoeven uitbreiden of verzwaren. Zorg wel voor een aansluiting van de laadbox in de meterkast op een separate groep. Als er fysiek geen ruimte is voor een extra groep, dan kan een extra installatiekastje in de meterkast worden geplaatst met de extra groep van het laadpunt. Vanzelfsprekend moeten verder ook het laadstation zelf en de instellingen daarvan, evenals die van de mobiele laadkabel en/of eventueel die van het laadvermogen van de auto, bij het laden op elkaar zijn afgestemd.

Wilt u sneller kunnen laden, ofwel met meer vermogen? Dan kunt u alsnog besluiten de huidige netaansluiting te verzwaren. Houd daarbij rekening met zowel de eenmalige kosten voor de verzwaring als met de jaarlijkse extra - en vastrechtkosten! De kosten zijn te vinden op de website van uw netbeheerder. Probeer een verzwaring van uw aansluiting van 3 x 25 ampère naar 3 x 35 ampère te voorkomen: hiermee verhoogt u het vastrecht van uw aansluiting met al gauw zo'n 600 euro per jaar (!).

Weeg de extra kosten af tegen de baten van het structureel sneller kunnen laden. Bekijk eerst goed uw situatie als het gaat om de dagelijkse of wekelijkse ritten met uw elektrische vervoer. Is snelladen werkelijk noodzakelijk? Hoe lang mag en kan het laden van de auto wat u betreft duren? En met welk vermogen (en met welke kosten) kunt u dit bereiken?

's Nachts laden met 16A vaak al ruim voldoende
De relevante vraag is: is het echt nodig om uw auto thuis extra snel te kunnen laden? Of is de tijd die er bijvoorbeeld is gedurende de avond van thuiskomen en de daaropvolgende nacht sowieso al toereikend? Moet u het vooral hebben van snel overdag tussendoor laden, dan is het natuurlijk een ander verhaal, en zullen de kosten eerder voor de baat uitlopen.

Rekenvoorbeeld 1
Stel, u heeft een Renault ZOE R90 Entry met een 25,9 kWh accu en deze auto kan laden met 3 x 32A (7,4 kWh). De auto kan dus worden geladen met 22,2 kWh (3 x 7,4 kWh) per uur. Het volledig opladen vanaf helemaal leeg zou dan bereikt zijn na ongeveer 70 minuten (25,9 / 22,2 = 1,16 uur). Maar stel, u koopt een laadstation met een vermogen van 3 x 16A, de helft van het maximum laadvermogen van de auto. Het laden duurt nu tweemaal zo lang, dus 2 x 70 = 140 minuten. Is dit nog altijd snel genoeg, dan kunt u prima kiezen voor een laadstation met minder vermogen. Dat bespaart extra kosten van verzwaring, honderden euro's per jaar besparen aan vastrecht én scheelt vele euro's vanwege een goedkoper laadstation.

Rekenvoorbeeld 2
Stel, u heeft een Mitsubishi Outlander PHEV met een 12 kWh accu en deze auto kan laden met maximaal 1 x 16A (3,7 kWh). Deze accu is dus met het maximale laadvermogen in zo’n 3,5 uur volgeladen (12 / 3,7 = 3,24 uur). Om uw Mitsubishi met maximaal vermogen te laden kiest u een laadopstelling van 1 x 16A en een laadkabel die eveneens 1 x 16A aankan.

Besluit u de netaansluiting te willen vergroten? Neem dan contact op met uw netbeheerder.

 

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is EVPartner.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan EVPartner.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

Wel of niet netaansluiting thuis vergroten?