Laadkabel kiezen op lengte: 4, 6, 8 of 10 meter

Hoe lang moet of mag de laadkabel voor uw elektrische auto zijn? De lengte van de lader voor EV's bepalen, kan aan de hand van meerdere overwegingen. Op EVPartner.nl vindt u laders voor elektrische en hybride voertuigen van 4 meter, 6 meter, 8 meter en 10 meter. Desgewenst kunnen we ook een langere laadkabel maken op maat!

De meest verkochte lengte voor een lader voor de elektrische auto is een versie van 6 meter. Deze lengte biedt gemiddeld voldoende flexibiliteit als het gaat om de precieze plek van parkeren ten opzichte van het laadpunt. De gemiddelde auto is immers maximaal 5 meter, dus met een kabel van 6 meter is het laadpunt vrijwel altijd gemakkelijk te bereiken. Bovendien is de laadkabel van 6 meter lang goed te hanteren én niet te zwaar. Dit laatste geldt zeker ook voor de 3-fasige laadkabels bedoeld voor een hogere laad-amperage.

Wanneer 4 meter, 6 meter, 8 meter of 10 meter?
Een kabel van de juiste lengte voorkomt veelvuldige ergernis. Laadt u uw auto met name op bij een laadpunt thuis of elders waarbij u in de gelegenheid bent de auto dichtbij te zetten? Kies dan de 4 meter of 6 meter variant, waarbij laatstgenoemd logischerwijs net iets meer speelruimte biedt. Maakt u gebruik van wisselende, soms vooraf onbekende laadpunten, kies dan voor een wat langere laadkabel als accessoire voor achterin uw auto. Minimaal 6 meter, maar een versie van 8 of zelfs 10 meter is dan veelal een nog betere keus.


>>> Extra lange laadkabel op maat?

Wilt u een extra lange laadkabel bestellen? Dat kan. Geef ons de exact gewenste lengte op in meters en EVPartner.nl laat de kabel op maat maken. De levertijd is meestal enkele werkdagen.


>>> Veelgestelde vraag: hoe lang mag een laadkabel maximaal zijn?

Heeft u een lange laadkabel XL nodig voor uw auto? En wilt u, net als veel andere EV-rijders, weten hoe lang zo'n charger eigenlijk mag zijn? Lees dan verder voor het antwoord.

Niet oneindig lang
Bevinden de laadbox en uw auto zich relatief ver van elkaar, dan is een extra lange laadkabel XL of XXL op zich een goed idee. Maar er zit wel een limiet op de lengte die mogelijk is. Wanneer deze grens zou worden overschreden, zal de kabel minder goed gaan werken. Voor een hoge kwaliteits-laadkabel ligt deze grens op 20 meter.

Een laadkabel voor elektrische auto mag maximaal 20 meter zijn
Boven de maximum aan te bevelen lengte van 20 meter krijgt de kabel te maken met te veel spanningsverlies. Dat is de reden dat de kabel niet meer volledig naar behoren zal functioneren.

Houd bij lengte laadkabel rekening met het gewicht (!)
Een langere laadkabel betekent een extra gewicht om mee te nemen. Laadt u de kabel altijd thuis? Dan is een extra lange kabel een meer voor de hand liggende optie dan wanneer deze bestemd is voor onderweg. Zeker bij een laadkabel op maat vanaf zo'n 15 meter is dit een serieus overwegingspunt. Naast het beduidend hogere gewicht neemt zo'n XXL kabel natuurlijk ook een veel grotere hoeveelheid ruimte (in uw achterbak?) in beslag.

Waarvan hangt het gewicht van een EV laadkabel nog meer af?
Behalve van de lengte, hangt het gewicht van de lader ook af van het soort kabel. Namelijk, een 3-fasige kabel weegt duidelijk méér dan een 1-fasige kabel. En een 32A laadkabel weegt weer duidelijk méér dan een 16A laadkabel.

Overweging: niet één, maar twee laadkabels kopen
U kunt ook overwegen een langere (en daarmee zwaardere) laadkabel te kopen voor thuis én een minder lange kabel voor onderweg (een variant van 4 tot 6 meter). Ook voor op vakantie met een al volgepakte auto is het tijdelijk gebruik van een minder lange lader vaak een goed idee.

Onnodig hoge capaciteit = onnodig hoog laadkabelgewicht
Kiest u (toch) voor een extra lange laadkabel? Koop dan een variant die past bij het laadvermogen van uw auto én dat van het laadpunt. Daarmee bedoelen we: als de auto en/of het laadpunt de extra laadcapaciteit van de kabel toch niet aankunnen, kies dan voor een dunnere, dus lichtere. Dat kan vele kilo's aan onnodig gewicht schelen.

Advies nodig of twijfelt u nog?
Bel ons via 0251-748742 of stuur een mail naar [email protected].

 

Lees meer