Wat is een laadkabel Type 1?

Wie een laadkabel voor de elektrische auto wil kopen, heeft mogelijk specifiek een laadkabel nodig van het Type 1. Het gaat daarbij om het soort stekker dat correspondeert met een Type 1-stekker aan de autozijde. Lees hier wat de eigenschappen zijn van een laadkabel Type 1 en bekijk hoe zo'n stekker eruitziet.

Laadkabels van het Type 1 zijn altijd 1-fasig en (zo goed als altijd) geschikt voor 16 ampère. Het kan gaan om een vaste kabel aan een wandbox of laadpaal voor thuis, met aan autozijde de stekker van het Type 1. Een laadkabel Type 1 kan ook los worden aangeschaft, bestemd voor een laadstation zonder vaste kabel: een outlet laadbox. Ook hier is de stekker aan de kant van de auto beschikbaar voor het Type 1 (maar ze zijn er ook van het Type 2). Aan de andere zijde, waar de kabel in het outlet station komt, is de stekker overigens altijd van Type 2. Net als bij openbare laadpunten: deze hebben altijd een contactaansluiting Type 2. Aan de autozijde kan het echter dus gaan om een aansluiting Type 1 dan wel (eveneens) Type 2.

Mobiele thuislader Type 1
Maar het kan ook gaan om een mobiele lader. Wilt u een mobiele lader kopen van Type 1? Dan schaft u een laadkabel aan met aan één kant een stekker voor het normale stopcontact (Schuko), en aan de andere kant een stekker Type 1. Met een mobiele lader kunt u dus uw elektrische of hybride auto opladen via een normaal 220-240V stopcontact, thuis of elders.

Aansluiting type 1

Uiterlijk van een stekker van het Type 1
Een Type 1-aansluiting is 5-pins, zoals de afbeelding hierboven laat zien. Een Type 2-aansluiting is overigens 7-pins. Mocht u twijfelen, dan kunt u natuurlijk altijd een kijkje nemen in het instructieboekje van uw elektrische of hybride auto. Elektrische auto's van Type 1 zijn in de minderheid, maar deze zogeheten Yazaki (SAE J1772) stekker lijkt in de Verenigde Staten en in Japan wel de standaard te worden voor huis- tuin- en keukenladen.

>>> Dit zijn auto's met aan autozijde een aansluiting Type 1


Laadkabels Type 1: wat bepaalt de kwaliteit?
Er zijn meerdere eigenschappen van een Type 1 laadkabel die het verschil maken als het gaat om de kwaliteit ervan. Op EVPartner.nl vindt u bijvoorbeeld alléén laders van het Type 1 waarvan beide stekkers aangespoten zijn, in plaats van aangeschroefd. Hierdoor kan er géén vuil en vocht intrekken, en dat voorkomt storingen én verlengt de levensduur van de kabel. Daarnaast zijn kwalitatief goede Type 1-kabels bovengemiddeld slijtvast.

Opvallende kleur voorkomt valpartijen en slijtage
Laatstgenoemde is geen loze eigenschap, want juist een kabel wordt nogal eens over de grond gesleept en juist een kabel moet bestand zijn tegen allerlei 'voetenwerk'. Verder hebben de laadkabels van Type 1 in deze webshop elk een felle kleur oranje of groen. Zo valt de kabel extra op; gunstig voor wanneer deze net niet helemaal strak op de grond valt en struikelen op de loer ligt. Ook het erop trappen gebeurt minder snel wanneer de kabel meer in het oog springt.

 

Wat is een laadkabel Type 1?