Wat is een laadkabel Type 2?

Bent u specifiek op zoek naar een laadkabel voor de elektrische auto van het Type 2? Dan gaat het om een kabel met het soort stekker dat correspondeert met een Type 2-stekker aan de autozijde. Hier leest u informatie over de eigenschappen van een laadkabel Type 2. U vindt hier ook de uiterlijke kenmerken van dit type stekker.

Laadkabels van het Type 2 kunnen 1-fasig of 3-fasig zijn én er is onderscheid tussen kabels Type 2 voor 16 ampère en 32 ampère. Het kan gaan om een vaste kabel aan een wandbox of laadpaal voor thuis, met aan autozijde de stekker van het Type 2. Een laadkabel Type 2 kan ook los worden aangeschaft, bestemd voor een laadstation zonder vaste kabel: een outlet laadbox.

Vaste of losse laadkabel Type 2
Ook bij een kabel voor een outlet laadstation is de stekker aan de kant van de auto beschikbaar voor het Type 2 (maar ze zijn er ook van het Type 1). Aan de andere zijde, waar de kabel in het outlet station komt, is de stekker overigens altijd van Type 2. Net als bij openbare laadpunten: deze hebben altijd een contactaansluiting Type 2. Aan de autozijde kan het echter dus gaan om een aansluiting van (eveneens) Type 2 dan wel Type 1.

Mobiele thuislader Type 2
Maar het kan ook gaan om een mobiele lader. Wilt u een mobiele lader kopen van Type 2? Dan schaft u een laadkabel aan met aan één kant een stekker voor het normale stopcontact (Schuko), en aan de andere kant een stekker Type 2. Met een mobiele lader kunt u dus uw elektrische of hybride auto opladen via een normaal 220-240V stopcontact, thuis of elders. Zeker voor een auto met kleinere accu (en range) is een mobiele lader prima te gebruiken. Een avond plus nacht laden en de accu is weer vol.

Aansluiting type 2

Uiterlijk van een stekker van het Type 2
Een Type 2-aansluiting is 7-pins, zoals de afbeelding hierboven laat zien. Een Type 1-aansluiting is overigens 5-pins. Mocht u twijfelen, dan kunt u natuurlijk altijd een kijkje nemen in het instructieboekje van uw elektrische of hybride auto. Elektrische auto's van Type 2 zijn veruit in de meerderheid. Deze zogeheten Mennekes (IEC 62196-2, officieel VDE-AR-E_2623-2-2) is in Europa de standaard voor openbare laadpunten.

Krachtstroom
Type 2 is een krachtstroom stekker die kan laden tot 44kW (400V/64A). Overigens kunnen de laadkabels Type 2 die te vinden zijn op EVPartner.nl maximaal tot 32A laden: dit is méér dan voldoende aangezien de meeste laadpunten niet zwaarder kunnen leveren. In een enkel geval is dit wél mogelijk, maar dan heeft het betreffende laadpunt doorgaans een vaste kabel en stekker beschikbaar (bij laden mode 4).

>>> Dit zijn auto's met aan autozijde een aansluiting Type 2


Laadkabel Type 2: met vergrendeling!

Een noemenswaardig verschil met een laadkabel Type 1, is dat een laadkabel Type 2 bij het laden een automatische vergrendeling heeft in de auto. Laadt u bij een openbaar oplaadpunt? Dan hoeft u in principe niet bang te zijn dat iemand anders er met uw laadkabel vandoor gaat!

Type 2 laden met 16 of 32 ampère
De laadkabels Type 2 32A zijn er voor auto's met een hoger laadvermogen. Alle elektrische auto's met een Type 2 aansluiting aan autozijde kunnen gebruikmaken van de 16A variant laadkabel. Een beperkt aantal elektrische auto's heeft een zwaardere lader in de auto of een duolader die het laadvermogen van 32A aankan. Voor die auto's is de Type 2 laadkabel voor 32A zeer geschikt. Daarmee kan sneller worden geladen dan met de 16A variant. Bepaal dus eerst welk type aansluiting uw auto vereist. Mocht u het niet zeker weten, vraag dan bij uw dealer na of u kunt laden met 16A of 32A.

Laadkabels Type 2: wat bepaalt verder de kwaliteit?
Er zijn meerdere eigenschappen van een Type 2 laadkabel die het verschil maken als het gaat om de kwaliteit ervan. Op EVPartner.nl vindt u bijvoorbeeld alléén laders van het Type 2 waarvan beide stekkers aangespoten zijn, in plaats van aangeschroefd. Hierdoor kan er géén vuil en vocht intrekken, en dat voorkomt storingen én verlengt de levensduur van de kabel. Daarnaast zijn kwalitatief goede Type 2-kabels bovengemiddeld slijtvast.

Opvallende kleur voorkomt valpartijen en slijtage
Laatstgenoemde is geen loze eigenschap, want juist een kabel wordt nogal eens over de grond gesleept en juist een kabel moet bestand zijn tegen allerlei 'voetenwerk'. Verder hebben de laadkabels van Type 2 in deze webshop elk een felle kleur oranje of groen. Zo valt de kabel extra op; gunstig voor wanneer deze net niet helemaal strak op de grond valt en struikelen op de loer ligt. Ook het erop trappen gebeurt minder snel wanneer de kabel meer in het oog springt.

Lengte van een laadkabel Type 2
Laadkabels van het Type 2 zijn er in lengtes tot wel 10 meter. Overigens is het óók mogelijk een nog langere laadkabel op maat te laten maken! Neem hiervoor contact op met EVPartner.nl. 

Drie fasen laadkabel is dikker
EVPartner.nl verkoopt met name de 3-fasige kabels als het gaat om Type 2. Deze zijn uiteraard dikker dan de 1-fasige kabels. Is uw auto in principe gemaakt voor een 1-fasige kabel? Dan nog kunt u de 3-fasige kabel prima gebruiken! Het voordeel van het kopen van een driefasen-kabel is dat deze bij een toekomstige '3-fasige auto' nog altijd dienst kan blijven doen.

 

>>> TIP: EVPartners.nl helpt u óók bij de keuze voor de juiste laadkabel snel op weg. Welke laadkabel is geschikt voor welke auto? Zie onze keuzehulp laadkabels per automerk. Een perfecte tool. Kies namelijk eerst de auto waar het om gaat, en het antwoord volgt vanzelf!

 

De zware 3-fasige laadkabels Type 2 32A zijn geschikt voor auto's zoals in elk geval de Tesla Model S met duolader aan boord, de Tesla Model X met duolader, de Smart Fortwo Electric drive en de Renault Zoë. Hier kunnen ondertussen meer nieuwe elektrische auto's bijgekomen zijn.

 

Wat is een laadkabel Type 2?