Laadpunt op de zaak

Als u een elektrische auto rijdt, is het wel zo prettig als er een oplaadmogelijkheid op kantoor aanwezig is zodat u uw auto op het werk op kunt laden. Dit geldt helemaal als u uw elektrische auto zakelijk rijdt. Als meerdere medewerkers van een bedrijf een elektrische auto hebben, is de kans groot dat uw werkgever zorgt voor oplaadmogelijkheden op de werkplek. Vanaf 2020 moeten nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan tien parkeerplekken zelfs verplicht voorzien zijn van minimaal 1 laadpaal per 10 plekken.

Laadpaal of oplaadbox aan de muur
Op de zaak zal er vaak sprake zijn van elektrisch laden via een laadpaal. Een laadpaal is in feite een laadbox bevestigd op een speciaal daarvoor bestemde roestvrijstalen paal. Het voordeel van een laadpaal ten opzichte van een laadbox aan de wand (die je thuis veel ziet) is dat een laadpaal vaak net wat beter bereikbaar is. Er zijn echter natuurlijk wel bedrijven die kiezen voor een laadbox aan de muur. Het hangt maar net van de indeling van de parkeergelegenheid en het aantal elektrische auto’s af.

Een laadpaal zonder vaste kabel
Het is het handigst als een zakelijk laadstation niet over een vaste kabel beschikt. Werknemers zullen namelijk veelal hun eigen kabel gebruiken voor het laden van hun auto. Immers, verschillende typen elektrische auto’s worden geladen met verschillende kabels. Wat ook handig is voor een bedrijf is om te kiezen voor een laadpaal met dubbele ingang. Op die manier kunnen er twee auto’s tegelijkertijd geladen kunnen worden.

Bijhouden wie wanneer laadt
Het voor een werkgever mogelijk om, als de laadpaal of laadpalen eenmaal geïnstalleerd zijn, in één systeem bij te houden welke werknemer wanneer gebruik maakt van de laadunit. Ook kan de werkgever via een overzicht zien op welke tijdstippen er van de laadbox gebruik gemaakt wordt. Op die manier kan een werkgever eenvoudigerwijs de stroomkosten per werknemer berekenen en verrekenen (met bijvoorbeeld het salaris).

Fiscale voordelen
Een werkgever profiteert van diverse zakelijke voordelen als er besloten wordt tot de aanschaf van een laadunit. Zo kan een werkgever onder meer aanspraak maken op de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Zie voor meer informatie deze pagina van de Belastingdienst. Behalve de fiscale voordelen is het voor een bedrijf ook een mooie gedachte om samen met werknemers bij te dragen aan een schoner milieu. De werkgever bepaalt zelf of de laadinstallatie beschikbaar wordt gemaakt voor alleen personeel of ook voor klanten/gasten.

Geen oplaadpunt op uw werk?
Is er op uw werk (nog) geen mogelijkheid tot het laden van uw auto, dan kunt u gebruik maken van mobiele laadpunten in de buurt. Via Oplaadpalen.nl vindt u snel het dichtstbijzijnde laadpunt en kunt u zelfs zien of het oplaadpunt vrij is. Het kan natuurlijk zijn dat iemand anders eerder bij het oplaadpunt aanwezig is en u dus niet terecht kunt. In dat geval is het handig om elders in de buurt een back-up oplaadmogelijkheid achter de hand te hebben.

 

Lees meer
Filter uw productenPagina 1 van 9