Voordelen en nadelen lange laadkabel

Hoe langer de laadkabel, hoe beter? Vanzelfsprekend geldt dit niet per definitie. Er zitten - vooral afhankelijk van de auto en het laadpunt - voordelen en nadelen aan het gebruik van een (extra) lange EV laadkabel. Welke dat zijn, leest u hier.

Daarnaast is er überhaupt een maximum aan de lengte van een laadkabel voor het elektrische of hybride voertuig. Hoewel het bij EVPartner.nl zeker mogelijk is om een extra lange kabel op maat te bestellen, ligt de grens ook voor een hoge kwaliteitskabel toch op zo'n 20 meter. Is de kabel langer, dan zal deze minder tot onvoldoende goed gaan werken, vanwege spanningsverlies.

Verder geldt: hoe langer de kabel, hoe duurder deze zal zijn, maar ook hoe zwaarder. Het is dus altijd een kwestie van de afweging maken. Hoe verder de auto van het laadstation verwijderd zal staan, hoe meer de flexibiliteit van een langere kabel van meerwaarde is, ondanks de toename aan gewicht. Daarbij maakt het ook verschil of u de laadkabel wel of niet altijd mee moet nemen onderweg.

Wat maakt een langere laadkabel extra zwaar?
Een laadkabel van 15 tot 20 meter meenemen in de auto, is echt een 'flinke joekel', zowel qua gewicht als ruimte. Daarbij maakt ook het aantal fasen (aders) van de kabel een merkbaar verschil. Zo weegt een 3-fasige laadkabel nog veel méér dan een 1-fasige kabel. En een 32A laadkabel is weer zwaarder dan een 16A laadkabel.

Overweging: langere en korter laadkabel kopen
Overigens is het natuurlijk óók mogelijk om twee laadkabels te kopen. Bijvoorbeeld één minder lange voor onderweg en/of op vakantie. En indien nodig een extra lange voor thuis of op het werk indien de situatie daar om vraagt.

Populaire lengte voor een EV kabel: 6 meter
Echter, voor normaal gebruik gaat het niet om een extra lange laadkabel, maar 'gewoon' om de keuze tussen met name een 4 meter lange, 6 meter lange, 8 meter lange of 10 meter lange EV kabel. De best verkochte lengte is 6 meter. Hiermee zijn de meeste bezitters van een elektrische auto flexibel genoeg bij het parkeren ten opzichte van het laadpunt. Een EV kabel van deze lengte is ook prima hanteerbaar. De gemiddelde auto is maximaal 5 meter: met een kabel van 6 meter is het laadpunt dan ook vrijwel altijd gemakkelijk te bereiken. Maakt u gebruik van wisselende, soms vooraf onbekende laadpunten? Kies dan eerder voor een variant van 8 of zelfs 10 meter.

Naar de shop
Kies hier een laadkabel op lengte (en lees desgewenst méér over de lange en minder lange laadkabels)! Zie daarbij ook de categorieën laadkabels 4 meter, laadkabels 6 meter, laadkabels 8 meter en laadkabels 10 meter op EVPartner.nl. Welke lengte u ook kiest, ze liggen in ons eigen magazijn op voorraad en zijn er absoluut voor een lage prijs. Bestelt u de laadkabel vóór 22.00 uur vandaag, dan geldt: morgen in huis. 

 

Voordelen en nadelen lange laadkabel