Wat is een EV laadstation?

Een laadstation is een oplaadpunt voor de lithium-ion accu van een elektrisch voertuig, zoals een elektrische of hybride auto. Het kan ook gaan om een elektrische fiets, scooter of boot. Dit laadpunt geeft het elektrische voertuig (Electric Vehicle, EV) energie in de vorm van stroom. Andere termen voor een laadstation zijn laadbox of laadpaal. Ook met een wandlader of EV Box wordt in de regel hetzelfde bedoeld. Daarbij gaat het met name om het laden van de elektrische auto.

DIRECT NAAR DE SHOP!

Zo werkt een laadstation
Een werkend laadstation heeft connectie met het stroomnet. Deze elektrische aansluiting heeft een stekker om de koppeling te maken met het voertuig. Het soort stekker aan de kant van de auto is meestal van het Type 1 of Type 2. De (stekker aan de) andere zijde maakt de koppeling met de laadbox zelf. Bij een vaste laadbox zoals voor thuis zit de kabel vast aan het laadstation. Er zijn ook outlet laadboxen waarin een losse laadkabel gestoken kan worden, net zoals bij een openbare laadpaal gebruikelijk is. Het soort stekker aan de zijde van het outlet laadstation of openbaar laadpunt is (eveneens) Type 2: de ‘Mennekes’, de standaard in Nederland en in het grootste deel van Europa.

Verschillende laadstations
Er zijn ook mobiele laders, ook wel mobiele thuisladers genoemd. Deze hebben aan één zijde een Schuko-stekker, bestemd voor in het 220-230 volts stopcontact. Aan de kant van de auto kan zo’n kabel wederom een stekker hebben van het Type 1 dan wel Type 2, afhankelijk van de elektrische auto waarvoor de lader van toepassing moet zijn. Het thuis opladen via het eigen stroomnet duurt zonder aanpassingen langer dan bij een openbare laadpaal of ander laadpunt met krachtstroom.

De elektrische auto 'bepaalt'
Wat betreft de snelheid van laden met het laadstation: de auto bepaalt het laadvermogen. Hierin zit namelijk feitelijk de batterijoplader (en niet in het laadstation). Laden met 32A van een auto die capaciteit heeft voor maximaal 16A, is dus niet mogelijk. Ook snelladen bij snellaadstations is niet bij alle EV’s mogelijk. De auto - preciezer: de capaciteit van de accu - moet er wel geschikt voor zijn.

Capaciteit van het laadstation (en van de laadkabel en auto)
Opladen van een elektrisch voertuig via een EV laadstation kan op verschillende snelheden – afhankelijk dus van de auto. Daarbij moeten voor het benutten van de maximale laadcapaciteit ook de laadbox en de laadkabel erop afgestemd zijn. Zo zijn er laadstations voor laden met maximaal 32A en voor opladen met maximaal 16 ampère. Hetzelfde geldt voor de kabels. Verder zijn laadstations en laadkabels gemaakt voor (onder andere) 1-fasig laden dan wel 3-fasig.

Laadstations: soorten en locaties
Laadstations zijn er steeds meer: zowel thuis en bij bedrijven als openbare plaatsen zoals parkeerplaatsen, ziekenhuizen, hotels en winkelcentra. Voor het elektrisch tanken van de stekkerauto op een openbare plaats is behalve een laadpaal en laadkabel voor identificatie ook een laadpas nodig. Het laden kan, samengevat, bij een openbaar laadpunt, bij een vast laadpunt privé of op het werk, via een outlet laadbox privé of op het werk, of via het stopcontact met een thuislader.

 

Wat is een EV laadstation?