Welk laadstation moet ik hebben?

Stel, u heeft besloten een laadstation te kopen. Dan begint even het uitzoekwerk. Welke laadbox moet u hebben? Waarop moet u letten bij de aanschaf van een nieuw laadstation voor uw elektrische auto? Wat zijn de verschillen tussen de diverse laadpalen?

Een klein stappenplan helpt u vlot verder.

1) Type 1 of type 2?
Een eerste selectie is snel gemaakt. De meeste laadstations zijn namelijk voorzien van een vaste kabel, waarbij er de keuze is tussen Type 1 en Type 2. Deze termen corresponderen met het type stekker dat aan de kabel verbonden is. En dit type stekker (1 of 2) correspondeert uiteraard met de auto: heeft deze een Type 1 of Type 2 aansluiting?

>> Welke auto's en modellen hebben een aansluiting Type 1?

>> Welke auto's en modellen hebben een aansluiting Type 2?

Of wordt het een 'laadbox outlet'?
Waar de meeste laadpalen en andere laadstations een vaste laadkabel hebben (van 5 meter) van Type 1 of 2, heeft een zogeheten outlet laadstation géén vaste kabel. Daarmee kunt u dus nog beide kanten uit. U kunt er zelf een laadkabel aan koppelen: hetzij van Type 1, hetzij Type 2. Mogelijk heeft u zo'n laadkabel nog liggen of u wilt er los één kopen. Deze kabel kunt u dan mogelijk ook gebruiken voor het laden van uw auto bij de openbare laadpunten.

>> Een laadkabel kopen voor Type 1

>> Een laadkabel kopen voor Type 2


2) Laadstation 16A of 32A?
De laadcapaciteit van het laadstation kan 16 ampère zijn of 32 ampère. Dit zegt iets over de potentiële snelheid van laden. Daarbij is het in elk geval van belang te weten welke laadcapaciteit uw auto aankan. Namelijk, als de auto slechts maximaal 16 ampère aankan, dan is de toegevoegde waarde van een laadstation van 32 ampère in principe nihil. Op EVPartner.nl vindt u vanzelfsprekend zowel laadboxen voor 16A als laadboxen voor 32A.

>> Lees ook: Hoe snel kan ik mijn auto opladen?


3) Een mobiele thuislader in plaats van een laadstation is óók een optie
Er bestaat ook de mogelijkheid géén laadstation (wandbox of laadpaal) te kopen en te (laten) installeren. In dat geval kiest u voor een mobiele thuislader. In andere woorden: u haalt de stroom hiermee dan gewoon uit het reguliere 220 volts stopcontact thuis. Dat kan, mits u voldoende heeft aan een laadvermogen van 16A (1 fase, lees hier uitleg over 1-fasig, 2-fasig en 3-fasig. Laadboxen Type 2 zijn altijd 3-fasig, die van Type 1 zijn altijd 1-fasig).

Voordelen en nadelen van mobiele thuislader
Laadt u deze 1 x 16A met een mobiele lader thuis, doe dat dan overigens wel op een aparte groep. Elders op deze site leest u er meer uitleg over. Verder moet u het natuurlijk niet erg vinden een lange mobiele laadkabel bij huis en garage over de grond te hebben liggen. Ook is een goed stopcontact in de buurt van de elektrische auto een logische voorwaarde.

Een laadpaal of laadbox is in veel gevallen een nettere oplossing, maar meestal ook duurder. Het gebruiksgemak van een vast laadstation is echter hoger, zeker die met een vaste kabel.

4) Een wandlader of een laadpaal?
Een laadbox of wandbox voor de elektrische auto wordt geplaatst aan de muur. U kunt ook de voorkeur geven aan een laadpaal. Dit is een laadstation gemonteerd op een paal. Dit vergroot de bereikbaarheid en is met name handig op plaatsen waar wandmontage niet of nauwelijks mogelijk is.

5) Kiest u een wandlaadbox met rechte of gedraaide kabel?
Ook is er bij de wandladers nog de keuze tussen die met een rechte kabel of met een coiled cable, ofwel gedraaide kabel. Op deze laatste blijft altijd wat spanning staan, zodat de kabel niet over de grond zal slepen. Een rechte kabel is echter meestal wat langer, hetgeen meer flexibiliteit biedt bij de plek van parkeren ten opzichte van het laadpunt.

6) Een laadstation met Kilowattuurmeter?
Met een KWh meter verkrijgt u een goed inzicht in hoeveel stroom u verbruikt voor uw auto. Het kan ook zakelijk handig zijn het juiste verbruik privé door te berekenen aan uw bedrijf. Er zijn laadstations met KWh meter, maar er is ook de mogelijkheid om een laadbox zonder Kilowattuurmeter te (laten) installeren in uw meterkast.

 

>>> Een nieuw laadstation vinden op basis van uw eigen merk en model auto? Dat kan!

 

 

Welk laadstation moet ik hebben?