Bij bidirectioneel laden doet de EV accu dienst als thuisaccu, voor de opslag van zelf opgewekte solar stroom. Bij deze laadtechnologie kan de elektrische auto behalve opladen óók ontladen. Zo is de stroom op enig moment te gebruiken voor apparaat-voeding in en rond huis. We leggen uit wat bidirectioneel laden is, hoe het werkt, wat je ervoor nodig hebt en welke voordelen deze techniek biedt.
Er zijn nog maar een paar modellen elektrische auto op de markt die voor bidirectioneel laden geschikt zijn. Lees verder om te zien welke dit zijn. Behalve een daartoe geschikte EV is ook een DC laadstation nodig: een bidirectionele lader.
Het grote voordeel van bidirectioneel laden is dus dat de accu van de elektrische auto kan bijdragen aan het benutten van duurzame stroom. Bij bezit van een dergelijke auto zou u géén losse thuisaccu hoeven aan te schaffen voor het opslaan van groene stroom uit zonnepanelen. De combinatie met een tweede thuisbatterij is overigens ook mogelijk, voor het bereiken van een grotere opslagcapaciteit. Met de auto-accu / thuisaccu is de duurzame energie behalve voor EV rijden ook op een later moment inzetbaar voor thuisapparaten. Daarmee wordt de zelf opgewekte zonnestroom zo optimaal mogelijk benut.
Kortom, bidirectioneel laden heeft, binnen een energieopslagsysteem voor thuis, meerdere toepassingen:
De Nissan Leaf is een van de elektrische voertuigen die twee kanten uit kunnen laden. Andere merken en modellen zijn de Nissan E-NV200, de Mitsubishi Outlander PHEV en de Kia Soul.
Het is zeker niet mogelijk om met elke elektrische auto bidirectioneel te laden. Er komen echter ook nieuwe modellen op de markt die met hun accu bijdragen aan het benutten van groene energie; voor auto-aandrijving én apparaatvoeding.
Niet elke EV ondersteunt dus V2G of V2H. Momenteel zijn met name modellen met een CHAdeMO-aansluiting geschikt, zoals de Nissan Leaf. De nieuwste generatie CCS-standaard (ISO 15118) maakt V2G ook technisch mogelijk. Populaire voorbeelden in 2025 zijn de Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 en de Ford F-150 Lightning.
Let op: sommige modellen ondersteunen alleen V2L (Vehicle to Load). Dat gaat om stroom direct uit de auto via een stopcontact, maar geen teruglevering aan de woning of het net. Controleer bij aanschaf altijd of bidirectioneel laden (V2H/V2G) actief wordt ondersteund en welke laadpaal daarbij hoort.
Als gezegd is ook een specifieke laadbox noodzakelijk voor deze duurzame technologie. Een voorbeeld van een bidirectionele lader is de DC lader Quasar van het merk Wallbox (de opvolger Quasar 2 is in aantocht) en ook de Zaptec Go 2 kan bidirectioneel laden.
Met dit zeer compacte product kunt u opladen én ontladen vanuit de accu van de auto. De Wallbox Quasar is een (buitengewoon) licht laadstation, 1-fasig en met 7,4kW laadvermogen. De Quasar heeft een vaste kabel van 5 meter lang, met CHAdeMO stekker:
Een algemene en verkorte aanduiding voor de techniek achter het bidirectioneel laden is V2'X'. Deze afkorting staat voor ‘Vehicle to … everything’. Zo is er bijvoorbeeld V2G: Vehicle to grid. Het kenmerk van bidirectioneel laden is dat het elektrisch voertuig stroom ook weer kan terugleveren aan het interne stroomnetwerk. Dat zou enerzijds de stroom kunnen zijn die verkregen is uit het autoladen bij een gangbaar laadstation, uit het gewone elektriciteitsnet. In geval van een stroomstoring zou deze stroom als back-up kunnen dienen. Maar dat is uiteindelijk niet het echte doel en het voordeel van bidirectioneel laden. Het doel is wél om zelf duurzame energie op te wekken, om deze gebalanceerd in te kunnen zetten.
Met het zelf opwekken van zonne-energie bent u, na een investering, bovendien goedkoper uit dan het afnemen van stroom uit het vaste net. Daarnaast is er nog een groot financieel voordeel van het gebruik van de batterij van de elektrische auto als thuisaccu. Namelijk, bent u in het bezit van een daartoe geschikte auto, dan bespaart u tot enkele duizenden euro's op het aanschaffen van een 'echte' accubank voor thuis. Ofwel, rijdt u een dergelijke EV en wilt u een ESS installeren? Dan slaat u wat betreft de accu twee vliegen in een klap!
Het gebruikmaken van een EV accu voor thuisopslag van energie heeft meerdere voordelen:
Er is ook de mogelijkheid om zowel de accu van de auto als een andere, externe thuisbatterij te gebruiken binnen een ESS. Een mix dus van beide. Een ESS (Energy Storage System) is een veelgebruikte afkorting van een intern opslagsysteem voor zelf opgewekte energie, zoals via solar of wind. Wekt u zelf méér groene stroom op dan u op korte termijn gebruikt? Dan levert u via een ESS terug aan het vaste net. Zeker in geval van de salderingsregeling. Voor meer informatie over hoe een ESS systeem te installeren, welke producten ervoor nodig zijn en wat het kost, klik hier.
Een bidirectionele DC lader zoals de Zaptec Go 2 of de Wallbox Quasar maakt als gezegd een meervoudige inzetbaarheid van de EV accu mogelijk. Dat leidt tot voordelen zoals het veelvuldiger kunnen inzetten van groene energie, en deze ook optimaal te kunnen verdelen gedurende de dag.
Een bidirectionele DC lader voor ontladen van de EV accu heeft in grote lijnen de volgende rol. In eerste instantie laadt u de elektrische auto op met hetzij 1) wisselstroom (AC) uit het vaste elektriciteitsnet hetzij 2) via de DC lader vanuit het net of met zelf opgewekte solar energie. In beide gevallen wordt het AC-vermogen omgezet naar DC. Alleen de manier waarop verschilt. Bij AC-laden van de elektrische auto wordt het AC-vermogen in de auto zelf omgezet naar DC (gelijkstroom). Bij laden met een DC-lader vindt deze omzetting al plaats binnen de DC-lader zelf, via een interne converter. In beide gevallen krijgt de auto DC stroom. Maar om de stroom uit de EV accu vervolgens te kunnen inzetten voor het voeden van apparaten thuis, is weer AC spanning nodig. Voor die benodigde omzetting, van DC naar AC, is een bidirectionele lader nodig. DC laders bieden vaak de mogelijkheid van bidirectioneel laden en ontladen, waarbij zoals vermeld ook het voertuig hiervoor geschikt moet zijn.
Kortom, bij het opwekken, ‘verplaatsen’ en inzetten van energie, stelt bidirectioneel laden, zeker met een slimme lader, u in staat om ook financieel een gunstige balans te vinden. Denk aan goedkoper zonneladen in plaats van duurder opladen via het vaste net (zeker bij piektarief en stijgende energieprijzen). Daarnaast is de EV accu tweevoudig inzetbaar en dat scheelt een forse investering van een losse thuisbatterij. Bedenk wel dat de opslagaccu niet beschikbaar is wanneer de auto van zijn plek is... Aan de andere kant zult u bij afwezigheid ook beduidend minder thuisapparaten van stroom hoeven te voorzien. Daarnaast kan de capaciteit van de EV accu ook vooral aanvullende opslagwaarde hebben.
Bidirectioneel laden: een moderne techniek met gebruik van de EV accu als grote accubank. Als bezitter van een daartoe geschikte elektrische auto benut u de accu ervan óók als thuisaccu, in combinatie met een bidirectionele lader zoals de Wallbox Quasar. Verkrijgbaar op EVPartner.nl.
Is elke elektrische auto geschikt voor bidirectioneel laden?
Nee, niet elke elektrische auto kan bidirectioneel laden. Het voertuig moet dit technisch ondersteunen en de juiste aansluiting hebben, zoals CHAdeMO of CCS met V2X-functionaliteit. Populaire modellen zijn bijvoorbeeld de Nissan Leaf en de Hyundai Ioniq 5. Controleer dit altijd bij de dealer of fabrikant.
Is bidirectioneel laden slecht voor mijn accu?
Bij normaal gebruik is bidirectioneel laden niet slecht voor de accu, mits de laadpaal en software dit slim aansturen. Auto’s en laders zijn zo ontworpen dat de accu niet onnodig diep ontladen wordt. Wel kan extra cycli (laden/ontladen) in de praktijk zorgen voor iets meer slijtage, maar dit is vaak minimaal.
Hoeveel kan ik besparen met bidirectioneel laden?
De besparing hangt af van je rijgedrag, de grootte van de accu, de hoeveelheid zelfopgewekte zonne-energie en de stroomprijs. In een gemiddeld huishouden kan bidirectioneel laden honderden euro’s per jaar schelen. Bovendien bespaar je de kosten van een losse thuisaccu, die vaak duizenden euro’s kost.
Wat gebeurt er als mijn auto weg is?
Als de auto niet thuis is, is de accu niet beschikbaar voor het voeden van apparaten. Veel gebruikers combineren daarom bidirectioneel laden met slim energiebeheer of een kleine vaste thuisbatterij. Zo heb je altijd back-upcapaciteit.
Welke laadpaal heb ik nodig?
Voor bidirectioneel laden is een speciale DC bidirectionele lader nodig, zoals de Zaptec Go 2. Gewone AC-laders ondersteunen deze functie meestal niet. Daarnaast moet je aansluiting geschikt zijn en kan een aanpassing in de meterkast nodig zijn.
Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is EVPartner.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan EVPartner.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.