Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Hoe werkt het laden van een elektrische of plug-in hybride auto?

Bij het opladen van de auto wordt de lithium-ion accu voorzien van energie in de vorm van stroom, afkomstig uit een laadpunt. Hiervoor is een laadstation benodigd of een stopcontact, een laadkabel en natuurlijk de laadapparatuur in de auto. Deze laatste bepaalt de capaciteit en potentiële snelheid van laden, waar het laadpunt en de kabel op afgestemd moeten zijn. 

Soorten laadpunten
Het laadstation heeft een vaste laadkabel of een uitgang voor het plaatsen van een losse laadkabel. Andere termen voor een laadstation zijn laadbox of laadpaal. Ook met een wandlader of EV Box wordt normaliter hetzelfde bedoeld. Bestaat het laadpunt uit het vaste 220-230 volt stopcontact, dan is er een mobiele lader nodig, ook thuislader genoemd.

Stroom van laadpunt naar auto: elektrische communicatie
Het laadstation - of bij een mobiele lader de laadkabel met elektronische functies - zorgt voor de communicatie tussen het stroomnet en de lader in de auto. Afhankelijk van wat de autolader nodig heeft, wordt via het laadstation de hoeveelheid stroom en het voltage geleverd.

Vaste laadkabel of losse laadkabel
Daarnaast is er de genoemde laadkabel, die vast kan zitten aan het laadstation, maar bij publieke laadpunten uit de eigen auto gehaald moet worden. Ook bij een 'laadbox outlet' voor thuis is er een losse laadkabel nodig die bij elke laadbeurt moet worden aangesloten aan dit laadstation (en natuurlijk aan de auto).

In het kort: waaruit bestaat een laadkabel?
De laadkabel zorgt voor het geleiden van de stroom van laadpunt naar auto. Zo'n kabel bestaat uit meerdere aders. Behalve een ader/geleider voor de aarding tussen auto en laadpunt (Protective Earth, PE) heeft een EV laadkabel nog meer geleiders. Een Type 1 kabel heeft twee van deze aders: de Neutraal (N) en die voor een fase (L1). Een Type 2 kabel heeft behalve de Neutraal nog maximaal drie aders voor evenzoveel fasen: L1, L2 en L3. Een Type 1 lader kan dus opladen met maximaal 1 fase, terwijl een Type 2 lader tot 3-fasig kan laden - en daarmee tot drie keer zo snel.

Het gebruik van een laadpas
U kunt uw elektrische auto thuis opladen. Dat kan als gezegd via het stopcontact (laden met 1 fase 10A), maar het is sneller om een laadstation te (laten) installeren. Voor het opladen van de auto bij een openbaar laadpunt heeft u ook een laadpas nodig. Bij het sein 'groen' op het (openbaar) laadstation kunt u via de laadpas het laadpunt ontgrendelen en elektrisch gaan tanken. Op de laadpaal staat hoe u de laadkabel moet aansluiten. Ook staat er wanneer u uw laadpas bij de scanner moet houden. Na deze registratie kan de laadsessie zoals gezegd beginnen. Na terugkomst en beëindiging van de laadbeurt leest u opnieuw de instructie op de laadpaal.

Met laadpas 'elektrisch op rekening rijden'
Om in het bezit te komen van zo'n laadpas, is een abonnement nodig bij een energieleverancier voor EV. De eigenaar van het elektrische voertuig kan dan achteraf de rekening voor de geladen stroom betalen aan zijn of haar provider. 

Laden bij een snellaadstation?
Openbare snellaadstations bevinden zich bij steeds meer benzinestations. Fastned is een marktleider op dit gebied. De gemiddelde plug-in hybride auto kan hier binnen 20 minuten weer tot 80% worden geladen. Een voorwaarde is wel dat de interne lader van de elektrische auto geschikt is voor snelladen. Hetzelfde geldt voor de aansluiting op de auto: er is hiervoor een CCS of CHAdeMO stekker nodig. Twijfelt u of uw elektrische auto gemaakt is voor snel opladen? Op de site van Fastned vindt u het antwoord, evenals waar alle EV snellaadpunten zich bevinden. De laadkabels zelf zijn in het geval van snelladen overigens standaard aanwezig bij het laadstation.

Wilt u een laadstation kopen voor thuis of op het werk? Klik dan hier.

Wilt u een mobiele lader kopen om te laden via Schuko of CEE? Klik dan hier.

Wilt u weten waar u de elektrische auto openbaar kunt laden? Klik dan hier.

Soms is het noodzakelijk uw netaansluiting te verzwaren om de volledige en gewenste capaciteit van uw laadstation thuis te kunnen benutten. Lees hier over het eventueel verzwaren van de netaansluiting thuis.

Meer weten over laden van de elektrische auto in het algemeen? Kijk verder bij onze Q&A.

 

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?