Méér e-bikes (en méér fietsaccu's en laders)

  • Geplaatst op
Méér e-bikes (en méér fietsaccu's en laders)

Er worden méér gewone én elektrische fietsen verkocht, laten de cijfers over 2018 zien. Daarmee neemt ook de verkoop van e-bike accu's, e-bike acculaders en andere accessoires voor elektrisch fietsen toe.

Méér fietsen, méér elektrische fietsen, daarmee ook méér fietsaccu's, e-bike opladers en andere accessoires voor de e-bike: de cijfers van 2018 laten een duidelijke groei zien als het gaat om (elektrisch) rijden op de fiets. Het eerste - de toename van het aantal verkochte fietsen en elektrische fietsen en de bijbehorende omzet in de branche - blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK.

 

Fietsaccu online


Een lange zomer en meer belangstelling voor elektrische fietsen in het algemeen zijn er de redenen van. Ook Media73 - dat behalve het gloednieuwe EVPartner.nl ook onder meer Fietsaccus.nl en Fietsparadijs.com beheert - heeft in 2018 een duidelijke groei ervaren in de verkoop van alle bijbehorende accessoires zoals bijvoorbeeld fietsaccu's en fietsacculaders.


Magische grens van 1 miljard

De Rijwiel & Automobiel Industrie (RAI) geeft op zijn website aan dat de omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen in 2018 ten opzichte van 2017 met 25 procent is gestegen. Deze omzet komt daarmee voor het eerst uit op méér dan 1 miljard euro: 1,22 miljard om precies te zijn. Verder werden er voor het eerst in vier jaar weer meer dan 1 miljoen fietsen verkocht.


40 procent extra: zowel qua verkochte e-bikes als omzet
Vooral de belangstelling voor e-bikes heeft de groei aangewakkerd. In de branche werden in totaal 1,01 miljoen fietsen verkocht (plus 5,7 procent). De omzet van een ruime miljard euro in 2018 is voor twee derde opgebouwd uit de verkoop van elektrische fietsen (823 miljoen euro). Zowel de omzet uit e-bikes als het aantal verkochte exemplaren ervan steeg met zo’n 40 procent. 409.400 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms, tegen 294.000 in 2017.


Wat kost gemiddeld een nieuwe fiets?
Vier op de tien nieuwe tweewielers was het afgelopen jaar dus elektrisch aangedreven, versus minder dan een derde het jaar ervóór (2017). De RAI geeft ook aan dat door de populariteit van de e-bike de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe fiets in 2018 met 18 procent is gestegen, naar 1.207 euro. Ter verdere vergelijking: in 2011 lag dit bedrag nog op 734 euro.

Fietsacculader online

Ook zakelijk EV rijden en fietsen neemt toe
BOVAG en RAI Vereniging constateren dat elektrisch fietsen 'het nieuwe normaal' begint te worden, voor vele doelgroepen. Behalve als stadsfiets is elektrisch fietsen óók een gangbare toepassing aan het worden voor bijvoorbeeld een mountainbike, een transportfiets of bakfiets. Maar ook zakelijk gezien neemt het gebruik van een e-bike naar werk en kantoor duidelijk toe. Logischerwijs neemt hiermee ook de verkoop toe van accessoires voor de e-bike zoals e-bike accu's en fietsacculaders.


Bike MOTION Benelux en E-bike Xperience
De presentatie van de verkoopcijfers vond officieel plaats tijdens de opening van de Bike MOTION en E-bike Xperience in de Jaarbeurs Utrecht.